Drie verdachten, mannen van 52, 45 en 21 jaar, stonden vandaag voor de Meervoudige Kamer in Arnhem. Een vierde verdachte, van 37 jaar, stond eerder deze week al terecht. De officier van justitie eiste – naar gelang de omvang van hun rol en hun justitiële verleden - gevangenisstraffen van 3,5 tot 5,5 jaar tegen de verdachten.
Op 15 juli 2022 deed de politie in alle vroegte een inval in een groot drugslab in Velddriel. Het lab, gevestigd in een deel van een grote loods, was op dat moment volop in werking. Er stond 640 liter te borrelen, terwijl twee verdachten in een improvisorisch ingerichte slaapruimte daarnaast lagen te slapen. Naast een productieruimte voor chemische drugs en de genoemde slaapruimte, was de loods voorzien van een keuken met koelkast met voldoende eten voor dagen, kleding en een douchecabine. Dat hier in georganiseerd verband zoveel mogelijk harddrugs werd geproduceerd, was voor het onderzoeksteam duidelijk. De zelfgemaakte reactieketel had een capaciteit van maar liefst 3.500 liter. De officier van justitie tijdens de zitting: “De door de verdachten gecreëerde situatie in Velddriel was echt levensgevaarlijk. Voor de verdachten zelf, maar zeker ook voor anderen, zoals de nietsvermoedende personen in de omliggende woningen en het personeel en de bezoekers van de geitenhouderij/kaasmakerij op het terrein. Verdachten hebben iedereen in gevaar gebracht.”
Tegen de jongste verdachte van de vier, de 21-jarige man eiste het OM 3,5 jaar gevangenisstraf voor het medeplegen van de productie van synthetische drugs. Zijn rol was kleiner dan die van de andere verdachten. Hij werkte mee bovendien goed mee aan het onderzoek en legde een bekennende verklaring af. Hij verklaarde telkens 4 dagen in de week in het lab te werken, voor 250 euro per dag, daarna een week vrij, en dan weer een week te werken. “Het is zeer zorgelijk dat verdachte zich op zo’n jonge leeftijd al zo diep in de georganiseerde misdaad bevindt”, betoogde de officier van justitie tijdens de zitting.
De 52-jarige verdachte was recent nog met politie en justitie in aanraking gekomen voor soortgelijke delicten. Hij werd in de periode dat hij actief was in het lab in Velddriel, voor zijn eerdere delicten veroordeeld tot 30 maanden cel; ook dat betrof overtreding van de Opiumwet. “Kennelijk heeft die veroordeling geen indruk gemaakt. Het heeft hem er niet van weerhouden om zich opnieuw in te laten met de productie van harddrugs”, aldus de officier die 5 jaar gevangenisstraf tegen hem eiste.
Een 45-jarige verdachte was de huurder van de loods. Hij regelde tevens het vervoer van personen en materiaal voor het lab, en zou ook het eindproduct hebben vervoerd. Hij gaat als het aan het OM ligt 4 jaar de cel in en moet ook nog een gevangenisstraf van 3 maanden uitzitten, welke eerder voor hennepteelt voorwaardelijk was opgelegd.
Eerder deze week, op 4 april, stond een 37-jarige verdachte al terecht. Hij wordt door het OM gezien als de coördinator en de specialist. Diens eis luidde 5,5 jaar gevangenisstraf, aangezien hij ook eerder in België was veroordeeld voor een soortgelijke drugszaak tot een gevangenisstraf van 5 jaar en een geldboete van 6000 euro.
De officier van justitie refereerde tijdens de zitting aan de maatschappelijke problemen die door het gebruik van synthetische drugs ontstaan: “Verdachten produceren een product om er zelf rijk van te worden, maar anderen komen er ernstig door in de problemen. Dat is een keuze. Verdachten voelen daar geen enkele verantwoordelijkheid voor. Tussen 2014 en 2020 deed zich een verdubbeling van het aantal drugssterftegevallen voor. Om maar niet te spreken over het aantal verslaafden en de problemen die dat met zich meebrengt”.
Per 1 juli 2022 is de Maatregel Kostenverhaal, onderdeel van de Ondermijningswetgeving, in werking getreden. Deze maatregel is van toepassing op strafbare feiten die na de inwerkingtredingsdatum worden opgespoord en waarvoor wordt vervolgd. Deze maatregel maakt het mogelijk dat de kosten die ten laste van de staat komen in verband met de vernietiging van voorwerpen die ernstig gevaar opleveren voor de leefomgeving of voor de volksgezondheid, worden verhaald op degene die wordt veroordeeld ter zake van een strafbaar feit dat in verband staat met het voorwerp.