ARNHEM - De rechtbank veroordeelt vier mannen en een vrouw voor grootschalige internationale handel in cocaïne en gewoontewitwassen. Drie mannen en een vrouw gaan de cel in voor het vervoeren, het bezitten en het verkopen of bezitten van grote hoeveelheden cocaïne. Ook veroordeelt de rechtbank dit kwartet en nog een andere man voor het witwassen van zeer grote geldbedragen. Dit alles speelde zich tussen januari 2020 en maart 2023 af. De mannen uit Hellouw, Herwijnen, Amsterdam en Waardenburg en de vrouw uit Hoenzadriel krijgen gevangenisstraffen variërend tussen de 4 en 13 jaar opgelegd.


De rechtbank baseert haar oordeel op de vele berichten in het dossier die gaan over drugshandel en geldtransporten of -transacties. De berichten zijn verzonden door meerdere EncroChat- en SkyECC-accounts. Een van de EncroChat-accounts en drie van de Sky-accounts hadden geen vaste gebruiker. Deze accounts waren in gebruik bij het criminele netwerk waar de mannen en vrouw onderdeel van uitmaakten.

De rechtbank oordeelt dat de man uit Hellouw de leider is van dit netwerk en dat hij zelf deze telefoons niet in gebruik had, maar dat de man uit Herwijnen en de man uit Amsterdam deze beheerden. Ook de andere verdachten gebruikten een EncroChat én een of meerdere SkyECC-accounts.

Meer bewijs

Naast de inhoud van de berichten gebruikt de rechtbank voor het bewijs andere bewijsmiddelen. Deze bestaan onder meer uit peilbakengegevens, tapgesprekken, observaties en in het geheim opgenomen gesprekken in de autogarage van de man uit Hellouw. Daarnaast vond de politie bij doorzoekingen goederen zoals grote geldbedragen, geldtelmachines, verborgen ruimtes in auto's en boekhouding in de vorm van handgeschreven administratiekaartjes.

Cocaïne

De rechtbank vindt dat de man uit Hellouw zich samen met anderen schuldig maakte aan het vervoeren, verkopen, afleveren, uitvoeren dan wel bezitten van 344 blokken cocaïne.

Volgens de rechtbank maakte de man uit Herwijnen zich samen met anderen schuldig aan het vervoeren, verkopen, afleveren, uitvoeren dan wel bezitten van 308 blokken cocaïne.

De rechtbank vindt dat de man uit Amsterdam zich samen met anderen schuldig maakte aan het vervoeren, verkopen, afleveren, uitvoeren en/of bezitten van 24 blokken cocaïne.

De vrouw uit Hoenzadriel maakte zich samen met anderen schuldig aan het verkopen, afleveren en uitvoeren van 10 blokken cocaïne.

Hasj

De rechtbank oordeelt dat de man uit Hellouw zich daarnaast ook schuldig maakte aan het bezitten van bijna 300 kilo hasj. Ze spreekt hem vrij van het vervoeren van 150 eenheden hasj omdat de rechtbank niet kan vaststellen dat het om hasj gaat. De rechtbank spreekt de man uit Herwijnen vrij van de beide ook aan hem ten laste gelegde hasjzaken.

Witwassen

De rechtbank veroordeelt de vier mannen en de vrouw daarnaast voor het medeplegen van gewoontewitwassen. Bij de man uit Hellouw gaat het daarbij om een bedrag van in totaal ruim 6,7 miljoen euro en 10 miljoen kronen (land onbekend) en 101 pakketten met geld. Bij de man uit Herwijnen gaat het om een bedrag van in totaal ruim 4 miljoen euro, 10 miljoen kronen en ruim 1 miljoen in een onbekende valuta. Bij de man uit Amsterdam gaat het om in totaal ruim 1,1 miljoen euro en een bedrag van ruim 1 miljoen in een onbekende valuta. Bij de vrouw uit Hoenzadriel gaat het om in totaal 100 duizend in een onbekende valuta en 101 pakketten met geld. Tot slot gaat het bij de man uit Waardenburg om in totaal ruim 5 miljoen euro.

Zeer schadelijk en ondermijnend

De vier mannen en vrouw hielden met de drugshandel en witwassen de handel in verdovende middelen in stand. Ze zijn medeverantwoordelijk voor de nadelige effecten die deze handel en het gebruik van verdovende middelen veroorzaakt. Daarbij is van belang dat cocaïne zwaar verslavend is voor de gebruikers van deze drug en schadelijk voor de volksgezondheid.

Van de georganiseerde drugshandel gaat verder in toenemende mate een ondermijnend effect uit. Boven- en onderwereld raken steeds meer met elkaar vermengd. De mannen en vrouw droegen bij aan die georganiseerde drugshandel en de geschetste schadelijke effecten van die handel, waardoor deze mede in stand blijft.

Financieel gewin

Verder maakten de verdachten zich schuldig aan gewoontewitwassen van enorm grote geldbedragen. Daarbij ging het onder meer om ondergronds bankieren. Criminelen konden hun contante geld bij de organisatie brengen. De organisatie zorgde vervolgens voor het vervoer van die contante bedragen naar andere plekken en landen, waar het vervolgens weer kon worden opgehaald. De organisatie kreeg een provisie per transactie. Deze manier van witwassen financiert ook andere vormen van zeer ernstige criminaliteit zoals (georganiseerde) drugshandel, wapenhandel, corruptie, fraude en terrorisme. Dit houdt de criminele wereld in stand en andere strafbare feiten mogelijk.

De mannen en vrouw trokken zich van alle hiervoor genoemde negatieve effecten niets aan en lieten zich alleen leiden door hun eigen financiële gewin.

Verschillende rollen en straffen

De man uit Hellouw vervulde een leidende rol. Hij liet anderen de PGP-telefoon van de organisatie bedienen en hij gebruikte zijn autogarage als dekmantel voor de drugshandel en het witwassen van geld. De rechtbank neemt als strafverzwarend voor hem mee dat hij zichzelf zo buiten schot probeerde te houden.

De man uit Herwijnen en de man uit Amsterdam hadden een cruciale rol binnen deze organisatie, maar wel kleiner dan de leidende rol van de man uit Hellouw. Zij hadden wel een grotere rol dan de vrouw uit Hoenzadriel, aangezien zij bij veel meer delicten betrokken waren en de beheerder waren van de PGP-telefoon die aan de organisatie toebehoorde. Ook was de rol van de man uit Herwijnen en de man uit Amsterdam aanzienlijk groter dan die van de man uit Waardenburg, die alleen als geldkoerier fungeerde. Hoewel de rol van de man uit Herwijnen enigszins vergelijkbaar is met die van de man uit Amsterdam komt de rechtbank bij de man uit Herwijnen tot een hogere straf, omdat hij bij veel meer transacties betrokken was.

De rechtbank legt de volgende celstraffen op:

  • de man uit Hellouw krijgt 13 jaar gevangenisstraf
  • de man uit Herwijnen moet 9 jaar de cel in
  • 7 jaar celstraf voor de man uit Amsterdam
  • de vrouw uit Hoenzadriel moet voor 6 jaar naar de gevangenis
  • de man uit Waardenburg krijgt 4 jaar gevangenisstraf

Voorlopige hechtenis

De voorlopige hechtenis van de man uit Hellouw, de man uit Herwijnen en de vrouw uit Hoenzadriel is eerder geschorst tot de einduitspraak. De schorsing van voorlopige hechtenis van de man uit Hellouw is vijf dagen voor de einduitspraak opgeheven. Daardoor zat hij weer vast. De verzoeken tot opheffing dan wel (hernieuwde) schorsing van de voorlopige hechtenis in de zaken van de mannen uit Hellouw en Herwijnen en van de vrouw uit Hoenzadriel zijn afgewezen. Dit betekent dat de man uit Herwijnen en de vrouw uit Hoenzadriel direct na de uitspraak weer vastzitten.

De man uit Amsterdam is al sinds het begin van het onderzoek voortvluchtig. De rechtbank geeft een bevel tot gevangenneming af.