WADENOIJEN - De rechtbank veroordeelt een 37-jarige man uit Gameren voor een poging tot doodslag en het bezit van 3 geweren. Hij krijgt een gevangenisstraf van 6 jaar opgelegd. De officier van justitie had een gevangenisstraf van 4 jaar geëist.


Op 15 april 2019 vond na een verkeersruzie bij de A15 ter hoogte van de afrit Tiel-West (Wadenoijen) een gevecht plaats tussen de man uit Gameren en het slachtoffer. Tijdens dit gevecht is het slachtoffer ernstig verwond met een scherp voorwerp. Hij liep 3 diepe snijwonden op en heeft hier nog steeds fysiek en mentaal last van. De man is na het incident op zijn motor weggereden en liet het slachtoffer hevig bloedend achter.

Uitgebreid onderzoek incident
Op grond van de verklaringen van het slachtoffer, zijn broer en een buschauffeur - die beide getuige zijn geweest van het incident - vindt de rechtbank bewezen dat de man degene is geweest die het slachtoffer verwonde. De verklaring van de man - dat het slachtoffer tijdens de worsteling mogelijk per ongeluk verwond zou zijn door zijn broer - vindt de rechtbank volstrekt ongeloofwaardig. Het dossier biedt daarvoor geen enkel aanknopingspunt.

Bovendien is er door de politie uitgebreid onderzoek gedaan op de plaats van het incident en in de auto van het slachtoffer en is er nergens een wapen aangetroffen. De man had de plaats delict toen al verlaten en moet dus degene zijn geweest die het wapen heeft meegenomen.

Poging doodslag
Het is niet aan de man maar aan het ingrijpen van de omstanders en aan een adequate medische behandeling te danken dat het slachtoffer niet aan zijn verwondingen is overleden. De rechtbank vindt bewezen dat de man zich schuldig maakte aan een poging tot doodslag. De man bekende daarnaast dat hij 3 geweren in zijn bezit had.

Hogere straf dan geëist
De rechtbank vindt het heel ernstig en zorgelijk dat de man zonder enige aanleiding extreem geweld heeft gebruikt. Bovendien is de man na het incident weggereden en zorgde hij zich op geen enkele wijze om het leven en welzijn van het hevig bloedende slachtoffer. De rechtbank houdt verder (in negatieve zin) rekening met de proceshouding van de man. Hij ziet namelijk vooral zichzelf als slachtoffer.

Daarbij is meegewogen dat het slachtoffer langdurige fysieke en psychische nadelige gevolgen ondervindt. De rechtbank komt op grond van deze strafverzwarende omstandigheden tot een hogere straf dan de officier van justitie had geëist.

Schadevergoeding
Tot slot bepaald de rechtbank dat de man een schadevergoeding van ruim 21 duizend euro moet betalen aan het slachtoffer.