Fietsonderhoud in de winter verdient op een andere aandacht dan wanneer je in de zomerperiode veel fietst. Dit heeft alles te maken met de weersomstandigheden die in de winter meer invloed hebben op de fiets en onderdelen. Bijvoorbeeld als het gaat om strooizout dat een risico met zich meebrengt op het ontstaan van roestplekken. Of wat te denken van de accu van een elektrische fiets die bij lage temperaturen de actieradius laat dalen. Er is wat dat betreft alle reden om in het winterseizoen meer tijd te besteden aan het onderhoud van je fiets. Daarbij zijn er een aantal belangrijke aspecten om aan te denken als je de fiets in de winterperiode in optimale staat wenst te houden.
1. Fietsketting onderhoudsbeurt geven
In de winter is het aan te bevelen om de fietsketting een onderhoudsbeurt te geven. De fietsketting heeft als je in de winterperiode fietst met verschillende weersomstandigheden te maken. Bovendien zijn er andere factoren die effect hebben op de fietsketting, zoals strooizout. Het voordeel van een onderhoudsbeurt is, dat je de fietsketting weer in een optimale staat brengt. Dit merk je de volgende keer dat je op de fiets stapt, want dat fietst namelijk fijner. Overigens is het bij het fietsen op een mountainbike aan te raden om iedere keer de fietsketting schoon te maken en te smeren als je in het bos hebt gefietst. Begin met het schoonmaken van de fietsketting als deze erg smerig is. Maak gebruik van goede onderhoudsproducten voor de fietsketting en andere fietsonderdelen, zoals voor schijfremmen. Deze zijn te koop bij BIKE24, waar je alles vindt wat je voor je fiets nodig hebt.
2. Maak het frame en alle fietsonderdelen schoon
De fietsketting verdient extra aandacht in de winter, maar is het ook belangrijk om de rest van de fiets goed te onderhouden. Dit is mogelijk door het frame, wielen en andere onderdelen te reinigen. Hiervoor is een reinigingsmiddel voor fietsen te gebruiken, maar een sopje met warm water volstaat eveneens Maak in elk geval geen gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen. De beste schoonmaakmethode is het afspoelen van je fiets en dat doe je dan van boven naar beneden. Heb je door strooizout of modder gefietst? Het is dan aan te raden om goed naar de wielen en onderzijde van de fiets te kijken. Daar verzamelt zich namelijk het meeste vuil. Na het afspoelen, pak je een droge doek, zoals een microvezeldoek om de fiets droog te maken.
3. Leg de accu op een warme plaats
Rijd je op een e-bike? In de winter is het aan te bevelen om de accu niet op een koude locatie te bewaren, maar er een warme plek voor te zoeken. De schuur is wat dat betreft een minder geschikte plek als deze ruimte niet verwarmd is. Bij een lage buitentemperatuur daalt de temperatuur in de schuur eveneens. Dit is niet goed voor de accu, want deze gaat dan minder lang mee. Daarom verdient een plek in een verwarmde ruimte de voorkeur, waarbij je de accu van de e-bike op kamertemperatuur bewaart. Mocht je nu in de winterperiode geen gebruikmaken van e e-bike zorg dan dat je de accu wel een keer oplaadt. Er is namelijk sprake van zelfontlading als de accu voor langere tijd buiten gebruik is. Het is voldoende om eenmaal in de maand tijdens het winterseizoen het accuniveau te controleren.
4. Bescherm de fiets tegen weersinvloeden
Het is onnodig om je fiets aan regen, wind, sneeuw, hagel of ijzel bloot te stellen als je een plek hebt om de fiets te stallen. Het nachtenlang buiten laten staan van een fiets is niet bevorderlijk voor de technische staat. Bij temperaturen beneden het vriespunt loop je zelfs kans dat er onderdelen zijn die niet meer optimaal functioneren. Denk daarbij aan remmen die niet meer goed werken of aan fietsversnellingen die slecht functioneren. Het advies luidt dan ook om je fiets binnen neer te zetten als je gefietst hebt. Een droge en warme plek is helemaal perfect, want daarmee voorkom je ook dat vocht de fiets aantast.