Hondenbeten: hoe zit het met de aansprakelijkheid?
In Nederland worden ieder jaar ongeveer 150.000 mensen gebeten door een hond. Exacte cijfers zijn er niet, omdat bijtincidenten niet tot nauwelijks worden geregistreerd. Een hond kan om verschillende redenen bijten, bijvoorbeeld omdat de viervoeter schrikt van een onverwachte beweging. Wat de reden ook is, de eigenaar is in de meeste situaties aansprakelijk te stellen voor het gedrag van de hond. Dit valt onder de risicoaansprakelijkheid van de eigenaar.
Stel dat u tijdens het joggen in het park in uw arm wordt gebeten door een hond. Dan is de eigenaar aansprakelijk te stellen voor uw letselschade. U kunt hierbij denken aan de medische kosten, de inkomsten die u bent misgelopen en uw persoonlijke eigendommen die beschadigd zijn geraakt door het bijtincident zoals uw kleding. U krijgt daarnaast ook met emotionele schade te maken. Hierbij kunt u denken aan de:
Pijn die u moet doorstaan door de bijtwond
Angst voor honden die u heeft overgehouden aan het ongeluk
Zichtbare littekens die ervoor zorgen dat u zich onzeker voelt over uw uiterlijk
Wat kunt u het beste doen na een hondenbeet om ervoor te zorgen dat al uw schade wordt vergoed?
Stappenplan na hondenbeet
Helaas bent u dit keer het slachtoffer van een bijtgrage viervoeter. U bent erg geschrokken van de aanval. Wat moet u nu doen? Het is belangrijk dat u de volgende stappen neemt na een hondenbeet:
Noteer de gegevens van de eigenaar: naam, adres, telefoonnummer en verzekeringsgegevens.
Noteer de gegevens van getuigen. Zij kunnen uw verhaal bevestigen.
Maak foto’s van uw verwondingen en andere schade aan uw persoonlijke eigendommen.
Ga direct naar uw huisarts of het ziekenhuis om de bijtwond te laten verzorgen. U krijgt dan mogelijk ook een tetanusprik.
Houd een logboek bij waarin u alle gebeurtenissen noteert vanaf de dag van het ongeluk. U kunt hierbij denken aan de hulp die u heeft gekregen in het huishouden, wat u niet heeft kunnen doen door het ongeval zoals sporten of naar een concert gaan waar u al kaartjes voor had gekocht en hoe u zich voelt. Een ervaren jurist gebruikt al deze informatie bij het berekenen van uw schadevergoeding.
Bewaar alle bonnen en rekeningen die u moet betalen door het ongeluk.
Neem zo snel mogelijk contact op met een ervaren jurist.
Een ervaren jurist kan u helpen bij het claimen van de schadevergoeding waar u recht op heeft.
Waarom juridische hulp na een hondenbeet?
Het is vaak lastig om zelf schadevergoeding te claimen. Als slachtoffer weet u vaak niet waar u precies recht op heeft. Daarnaast heeft u vaak geen tijd om zich in complexe juridische wetten te verdiepen. Soms vinden slachtoffers het ook lastig om de eigenaar aansprakelijk te stellen, omdat het een bekende is. Dat is heel begrijpelijk. Daarom kunt u het beste juridische hulp inschakelen nadat u bent gebeten door een hond.
U kunt hiervoor terecht bij letselschadebureau JBL&G. Dit letselschadebureau heeft veel ervaring met het succesvol afhandelen van letselschadezaken over hondenbeten. Bovendien krijgt u hier een persoonlijke jurist die u gratis kan bijstaan. De verzekeraar van de eigenaar van de hond moet namelijk ook de buitengerechtelijke kosten van uw persoonlijke jurist vergoeden. U kunt dan rustig herstellen van uw letsel en het ongeluk verwerken, terwijl uw jurist de schadevergoeding voor u claimt. De schadevergoeding waar u recht op heeft.