Veel huiseigenaren maken zich grote zorgen over de verduurzaming van hun woning. Wil je in een duurzaam huis wonen, dan vraagt dat vaak forse investeringen. Niet iedereen heeft de gemiddeld ruim 30.000 euro die nodig is even op de bank staan. De overheid wil dat huiseigenaren aan de slag gaan met verduurzaming en biedt daarom subsidie aan. Maar het is de vraag of dat voldoende is.
In stappen je huis duurzamer maken
Gelukkig hoeft niet alles tegelijk. Je kunt je huis in stappen duurzamer maken. Begin bijvoorbeeld met het dak isoleren. Misschien is het dak sowieso aan vervanging toe. Een bitumen dak gaat gemiddeld 30 tot 60 jaar mee. Een dak met dakpannen heeft een levensduur van 80 tot 100 jaar. Als het dak wordt vervangen dan laat je natuurlijk ook meteen isolatiemateriaal onder de nieuwe dakbedekking aanbrengen. Hiermee bespaar je niet alleen flink op de stookkosten in de winter. In de zomer houdt het dak ook de warmte langer tegen als de buitentemperatuur oploopt. Dakisolatie kan ook aan de binnenzijde van het dak worden aangebracht met isolerende platen.
Vloer- en spouwmuurisolatie
Laat door Alpine Isolatie de spouwmuren isoleren. Dit is zeer efficiënt en de minst kostbare investering om je huis te verduurzamen. De klus is voor een gemiddelde tussenwoning in een halve dag geklaard. Wel moet er onderzoek worden gedaan of er vleermuizen in de spouw zitten. Als dit het geval is dan mag de spouw niet worden geïsoleerd omdat vleermuizen beschermde dieren zijn. Deze moeten dan eerst op verantwoorde wijze worden verplaatst. De vloer isoleren heeft wat meer voeten in de aarde. Dit kan soms van buitenaf maar dat hangt af van de constructie. Als de vloer goed is geïsoleerd levert dit niet alleen energiebesparing op maar ook een veel kleinere kans op overlast door vocht en schimmel.
De warmtepomp wordt verplicht
De regering heeft besloten dat vanaf 2026 cv-ketels niet meer mogen worden vervangen door een nieuwe. Als je cv-ketel moet worden vervangen dan moet dat een warmtepomp worden. Dit betekent dat je een veel grotere investering moet doen. Gelukkig is het wel zo dat er mogelijkheden zijn om een warmtepomp te huren in plaats van kopen. Als je je woning verkoopt kun je het huurcontract over laten zetten op de nieuwe eigenaar. Dit principe wordt soms ook voor zonnepanelen toegepast.
Vraag subsidie aan
Voor alle genoemde maatregelen om je huis duurzamer te maken kun je subsidie aanvragen bij de gemeente. Zorg ervoor dat je aankoopbewijzen en facturen van installateurs kunt overleggen bij de aanvraag. Bij de aankoop van zonnepanelen betaal je als particulier geen btw. Die wordt meteen in mindering gebracht, je hoeft deze dus niet meer terug te vragen nadat je eerst de volledige factuur hebt betaald. Sommige installateurs verrekenen ook de bij de gemeente aan te vragen subsidie direct met hun factuur.