TIEL - Gemeente Tiel zet zich in om de overlast in de binnenstad van Tiel aan te pakken. In de eerste maanden van 2024 was er een toename van de overlast. Dat zorgde bij inwoners en ondernemers voor onveilige gevoelens. De aanpak moest zorgen voor een verlaging van de overlast. De eerste resultaten zijn er. Daarom verlengen we deze aanpak met nog eens twee maanden.
Team Veiligheid en de Wijkregisseurs van de gemeente Tiel hebben in samenwerking met politie en buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA) stevige maatregelen genomen om de overlast in de binnenstad sterk te verminderen. Zo zijn extra controles ingezet op straat om daklozen die overlast geven aan te pakken en is er extra gecontroleerd op plekken waar veel overlast plaatsvindt. Verder zijn ook de coffeeshops gecontroleerd om te zien of zij zich aan de regels houden. Vanuit de gemeente is er nauw contact met Hart van Tiel en woningcorporaties. Zo hebben we ook in beeld welke overlast ondernemers en woningcorporaties zien of meemaken.
Alle oren en ogen zijn belangrijk. Daarom blijven we inwoners ook vragen om verdachte situaties te melden. Het aantal mensen dat melding maakte van overlast steeg. Daardoor krijgen gemeente, politie en BOA’s beter inzicht in welke problemen zich afspelen en op welke locaties. Burgemeester Van der Meijden: “Het is nu belangrijk om de rust en stabiliteit terug te brengen. We blijven ons altijd inzetten voor de leefbaarheid en veiligheid binnen de samenleving.”
Cijfers
De afgelopen twee maanden daalde de overlast cijfers. In mei was er sprake van 67 meldingen, in juni 71 meldingen en in juli waren dat 35. Op dit moment zijn er 18 meldingen gedaan in de maand augustus. De maand is nog niet voorbij maar ook hier zien we weer een dalende lijn. In de groep overlast gevende personen in de binnenstad zitten ook dak- en thuislozen, inclusief arbeidsmigranten. Ook hier zien we een daling van overlast gevende personen. In mei waren dit er nog 30 en nu zitten we op 10 personen die overlast in de binnenstad veroorzaken. Deze groep houden we samen met politie en BOA in de gaten. Ook zorgen we voor inzet van zorg bij de personen die dit nodig hebben en accepteren.
Samenwerking gemeente, politie en BOA
Samen met politie en buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA) zijn er, afgelopen maanden, intensieve controles uitgevoerd in de binnenstad. Daarbij werden ook de nodige maatregelen genomen. Burgemeester Frank van der Meijden legde verschillende personen een gebiedsverbod of een last onder dwangsom op. Alles gericht op het vergroten van het gevoel van veiligheid voor de inwoners en ondernemers. Het aantal meldingen van overlast door daklozen en arbeidsmigranten is afgenomen. Daarmee zijn niet alle problemen voorbij maar ziet de gemeente wel een positieve beweging. De komende maanden gaan gemeente, politie en BOA’s door met de aanpak.
Arbeidsmigranten
Veel arbeidsmigranten werken in buurgemeenten. Als ze daar geen baan meer hebben is er vaak ook geen onderkomen. Deze mensen komen dan vaak naar centrumgemeente Tiel omdat daar voorzieningen voor dak- en thuislozen zijn. Mensen die vaker overlast geven kan de burgemeester een gebiedsverbod opleggen. Maar er is meer nodig om dit probleem aan te pakken. De gemeente werkt daarom samen met buurgemeenten en uitzendbureaus.
Dak- en thuislozen
De gemeente krijgt, samen met politie, BOA’s en zorgorganisaties, de groep dak- en thuislozen steeds beter in beeld. De groep is een stuk kleiner geworden doordat personen zijn opgepakt en in detentie zitten of omdat ze zijn vertrokken. In het daklozenoverleg is een goed beeld van de omvang van de groep dak-en thuislozen. Maar vanuit dit overleg volgen we ook de personen en bieden we de juiste zorg aan de mensen die dit nodig hebben en accepteren. Omdat niet alles dak- en thuislozen uit de gemeente Tiel komen wordt er ook regionaal samen gewerkt.
Coffeeshops
In Tiel zijn vier coffeeshops gevestigd. In de binnenstad zijn 3 coffeeshops en 1 coffeeshop zit in de Hertogenwijk in Tiel West. In de eerste maanden van 2024 steeg de overlast die zich in de omgeving van de coffeeshops voor deed. Het gaat dan om parkeeroverlast, hard rijden, drugsgebruik en samenscholing. De coffeeshopeigenaren namen professionele beveiliging in dienst. Deze beveiligers houden toezicht in en rondom coffeeshops. Daarnaast zorgen zij dat bezoekers aan de coffeeshops op de juiste manier parkeren. Met deze beweging zien we het aantal meldingen van overlast rondom de coffeeshops dalen.
Overlast melden
Inwoners kunnen ook een belangrijke rol spelen door overlast te blijven melden. Dit kan via de politie 0900-8844 of bij spoed 112. Doet de straatverlichting het niet of liggen er tegels los? Dit kunt u melden bij de Avri via de app of telefonisch via 0345-585 353. Heeft u vragen over zaken in uw buurt ga dan in gesprek met uw wijkregisseur. Op www.tiel.nl/wijkregisseurs ziet u wie uw wijkregisseur is en hoe u uw wijkregisseur kunt bereiken.