De inwoners van Tiel en ook andere belangstellenden hebben gereageerd op de ontdekking. Onder andere leeft de vraag waarom de locatie niet wordt opengesteld voor publiek. Helaas is dat niet mogelijk.
Ilse Schuuring, gemeentelijk archeoloog: “Archeologen hebben de afgelopen 6 jaar onderzoek gedaan. In 2017 en een deel van 2018 vonden opgravingen plaats op de locatie Bedrijvenpark Medel. De archeologen hebben sporen gedocumenteerd en vondsten geborgen, en alles gefotografeerd, getekend, minutieus uitgeplozen en gezeefd. De vondsten zijn overgedragen aan de depots, conform de wettelijke regels. Alles wat in de grond lag op de locatie is verdwenen. Daarna hebben archeologen er jaren over gedaan om door bestudering van alle gegevens bij elkaar het heiligdom met zonnekalender te ontdekken. Een vooruitstrevend onderzoek waaraan archeologen, andere specialisten en universiteiten uit de hele wereld hebben meegewerkt”.
Op de locatie is nu niets meer te zien. Daarvoor lag het heiligdom en de vele vondsten onder een dikke laag grond. In tegenstelling tot veel andere plekken in de wereld, is in Tiel gebouwd met hout, en met aarde in dit geval. Het hout is vergaan. Wat de archeologen nog aantroffen zijn sporen in de grond; een soort voetafdrukken. De reconstructie van wat er ooit was, is spectaculair. Daarom zijn die ook aan de pers gepresenteerd op 21 juni 2023.
Wethouder Frank Groen: ‘’We denken nu na over hoe we het verhaal aan het publiek vertellen. Bijvoorbeeld via een documentaire of meer afbeeldingen over hoe mensen duizenden jaren geleden leefden. Sommigen vondsten gaan naar het Flipje en Streekmuseum in Tiel en naar het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.”
Als het onderzoek is afgerond, verschijnt er in het najaar nog een uitgebreide wetenschappelijke publicatie.