TIEL - De bewoners van Passewaaij buurt 7 hebben de afgelopen jaren er niet altijd lekker warmpjes bijgezeten. Dat is nu grootschalig aangepakt. Het warmtenet, dat bij de bouw van de buurt werd aangelegd, is na een lang traject van aanpassen en renoveren nu volledig vernieuwd en in gebruik genomen.
Het in 2010 aangelegde warmtenet was bedoeld om de nieuwe woningen van buurt 7 in Passewaaij te verwarmen en te koelen. Helaas deed dat systeem niet wat het moest doen. De levering van warmte en koeling werkte namelijk niet overal goed. Letterlijk een koude douche voor een aantal inwoners in buurt 7 dus.
Overname door Eteck
Warmteleverancier Eteck nam jaren later dit niet goed functionerende warmtenet over. Dat leidde in eerste instantie nog niet direct tot de verbetering waar bewoners al jaren op hoopten en bij de vorige leverancier op hadden aangedrongen. De bestaande problemen bleken namelijk veel groter en hardnekkiger dan verwacht. De inspanningen die Eteck deed, leidden nog niet tot voldoende (duurzame) verbetering en het aantal klachten en de onvrede van de bewoners liep op.
Het roer om
Aangemoedigd door bewoners, de gemeente Tiel en Kleurrijk Wonen gooide Eteck het roer in 2022 volledig om. Er werd niet langer geprobeerd het huidige systeem op te lappen, maar er kwam een plan om het hele systeem volledig op de schop te nemen. In de periode erna ging Eteck in nauw contact met betrokkenen aan de slag. Eteck boorde nieuwe warmtebronnen, legde nieuwe leidingen en pakte als laatste ook de afleversets achter de voordeur van de bewoners aan. Intensieve werkzaamheden waar de bewoners best wat hinder van hebben ondervonden.
Feestelijke bijeenkomst
De afronding van de intensieve periode is een moment om te vieren met betrokkenen, vinden ze bij Eteck: “Zo’n recoveryproject heeft een behoorlijke impact en de werkzaamheden hebben zeker invloed gehad op de bewoners. Denk aan werkzaamheden in huis, omleidingen in de wijk vanwege bronboringen en de aanleg van bronleidingen door de wijk. Ook hebben we tijdens de renovatie van de techniekruimten tijdelijke warmtevoorziening moeten bieden. Ondanks het ongemak, was er veel begrip van bewoners en dat maakte ons werk in de wijk makkelijker en leuker. Bewoners zullen vanaf nu meer woongenot gaan ervaren en we hopen de komende jaren het vertrouwen in ons als organisatie te kunnen herstellen. En om bewoners te bedanken voor hun geduld en begrip tijdens de werkzaamheden, willen we hen nu bedanken met deze feestelijke bijeenkomst.”
Inwoners hard nodig voor slagen warmtetransitie
Ook wethouder Jur Marringa is blij dat het systeem nu goed werkt: “Warmtenetten worden in de toekomst alleen nog maar belangrijker. Het warmtenet in Passewaaij was een voorbeeld van hoe het niet moet. Maar het warmtenet dat er nu ligt, en alle lessen die onderweg geleerd zijn, geven ons een voorbeeld van hoe het juist wel moet. Dat is een belangrijke les die we in de toekomst meenemen.”
De wethouder heeft bovendien bewondering voor de rol die de inwoners hebben ingenomen: “Het is mooi om te zien dat bewoners het initiatief hebben gepakt in de wijk en volop hun medewerking hebben gegeven. Dat soort mensen hebben we hard nodig in de warmtetransitie. Want we kunnen er alleen samen voor zorgen dat we van het gas af kunnen.”