TIEL - Hard werken, veel trainen, eindeloos oefenen en conditie op peil houden: bij TEC-talenten Inske Weiman en Chelsea Homan (TEC JO15-1) speelt voetbal een hele grote rol in het leven. Niet voor niets blijkt nu beide voetbaltalenten kans maken op een plaats in talentenelftal bij een Betaald Voetbal Organisatie (BVO) als Ajax, Heerenveen, PEC Zwolle, Sparta of ADO Den Haag. Voor Inske Weiman is het zelfs al realiteit, want zij tekende vandaag een contract bij PEC Zwolle.


Meetrainen bij BVO’s
“Ik heb meegetraind bij verschillende clubs”, vertelt Inske Weiman. “ Bij Sparta heb ik verschillende keren meegetraind met het talententeam en ook bij Heerenveen en PEC Zwolle heb ik met trainingen meegedaan. We trainen dan met grote groepen meisjes, die zich voor talentendagen hebben ingeschreven of zijn uitgenodigd door de club zelf. De trainingen lijken op de trainingen die we hier doen. Er worden veel partijen gespeeld en je doet verschillende andere trainingsvormen zoals bijvoorbeeld passen en estafette.”

“Ik heb meegetraind bij ADO Den Haag, maar ook bij Ajax.”, vult Chelsea Homan aan. Homan speelde eerder al bij Feyenoord, waar zij meer dan 20 goals in het rood-witte shirt van Feyenoord maakte. Hoewel Feyenoord Vrouwen Chelsea Homan graag wilde houden, keerde Homan keerde terug naar TEC om met haar oude (jongens-)team op een hoger niveau te voetballen en meer weerstand te hebben. “Bij Ajax hebben ze overal een trainer voor.”, vertelt Homan verder. “Voor skills (kappen en draaien), voor de warming up, voor inzicht. Tijdens de training werk je dan bij verschillende trainers oefeningen af.“

BVO’s houden oogje op jeugdtalenten
BVO’s houden talentvolle spelers in de gaten. Ze krijgen lijsten van de KNVB met talentvolle spelers, maar spotten zelf natuurlijk ook spelers als ze bij clubs op bezoek komen. Het afgelopen jaar zijn er vanwege corona vrijwel geen wedstrijden gespeeld, dus hoe weten scouts van BVO’s dan welke talenten er rondlopen bij de amateurverenigingen?

“Scouts houden clubs met teams die op divisie-niveau spelen in de gaten.”, zegt TEC-voorzitter Johan Verweij. “ En zij volgen de talentvolle spelers van die teams vaak al langere tijd. De afgelopen weken zijn wij door verschillende BVO’s benaderd over talentvolle jeugdspelers. PSV, PEC Zwolle en andere BVO’s hebben ons te kennen gegeven geïnteresseerd te zijn in een aantal talenten. We zijn natuurlijk hartstikke trots op deze talenten, en het liefst zou je ze willen houden, maar een kans om bij Ajax, Heerenveen of PEC Zwolle te gaan spelen, dat gun je ze ontzettend. Dat is de droom van bijna elke voetballer.”

Goed gevoel bij de club en het team
En dan ben je jong, je hebt de droom om later voor een mooie club in binnen- of buitenland te spelen en voor het Nederlands vrouwenelftal uit te komen, hoe kies je dan nu voor een club als verschillende BVO’s interesse voor je hebben?

“Uiteindelijk gaat het om het gevoel bij de club en om de meiden met wie je gaat spelen. Als je je thuis voelt bij een club en de meiden zijn leuk, dan ga je er graag heen. Als dat niet zo is, dan heb je er minder plezier in. ”, zegt Inske Weiman daarover. “Als je bij een BVO gaat spelen, dan speelt zich een groot gedeelte van je leven daar af. Je gaat elke dag voetballen bij de club, daarnaast heb je dan nog school. Als je thuiskomt, heb je nog huiswerk en dan de volgende dag weer vroeg op om naar school te gaan en dat is ontzettend leuk. Als je je dan goed voelt bij de club en je hebt een leuk team dan is het alleen nog maar leuker. Of de club of het team leuk is, ontdek je alleen door zo lang mogelijk voor deze selectietrainingen uitgenodigd te blijven. Als dat zo is, ga je uiteindelijk ook met het huidige team trainen. Vanwege corona mag dat nu nog niet tijdens de selectie. ”

“Vaak ken je wel al veel van de meiden die je tegenkomt op de trainingen.”, vertelt Chelsea. “Vaak vanuit de landelijke KNVB-teams. Maar een leuk en goed team is wel belangrijk. Bij Ajax is bijvoorbeeld alles intern. Leraren komen naar De Toekomst. Je voetbalt de hele week (’s ochtends en ’s middags) en je gaat naar school. Afhankelijk van de reistijd woon je, als je bij Ajax speelt, bij een gastgezin. Of je moet dichterbij gaan wonen, dat kan natuurlijk ook. En het niveau waarop je gaat spelen, speelt ook wel een rol bij je keuze natuurlijk.”

Inske en Chelsea spelen ook allebei in de landelijke teams van de KNVB. Inske speelt bij de O15, en gaat volgend jaar naar de O16 (na selectie) en Chelsea komt dit jaar uit voor de O16. “Bij de KNVB jeugdteams ligt nu alles stil en hebben we dit jaar niet veel gedaan.” vertelt Chelsea. “Normaal gaat O16 naar het buitenland. Naar Duitsland, België en vorig jaar naar Spanje. Maar dit jaar hebben we dat jammer genoeg niet kunnen doen. Sowieso waren er dit jaar qua voetbal bijna geen wedstrijden. Ik hoop dat dát in het nieuwe seizoen wel weer kan.”