Op zondagochtend op elf uur wordt het stuk opgevoerd tijdens een speciale KOSMOS boottocht vanuit Tolkamer. De wetenschap wordt vertegenwoordigd door dr. Bernice Bovenkerk van Wageningen University and Research (WUR). Haar werkgebied omvat de onderwerpen klimaatverandering, natuurethiek, (milieu)filosofie, dierethiek en dierenwelzijn.
Om vier uur is het gezelschap nog een keer te zien in Visum Mundi, de voormalige aula van de Wageningen University and Research.
Tim Kliphuis treedt op met 17 jonge klassieke profmusici: alumni van het Nationaal Jeugdorkest die aan het begin van hun carrière staan. Ze krijgen naast deze muzikale ervaring, intensieve coaching op het gebied van presentatie, improvisatie en creativiteit.
'We zijn musici,' zegt orkestlid Yifan Du, 'maar we kunnen ons ook uitspreken'. De slagwerkster voegt er aan toe: 'Als iedereen van hetzelfde idee doordrongen raakt, dan kunnen we de wereld veranderen. Misschien zelfs het universum.'
Kliphuis vertelt: 'Deze musici zijn jonge professionals. Zij hebben een lange toekomst voor zich en krijgen allemaal te maken met de klimaatveranderingen die op komst zijn. Ze stonden allemaal vanaf het begin heel positief tegenover de doelstelling van dit orkest: mensen bewuster maken van de uitdagingen, en tot handelen bewegen. En ook daarin nemen ze hun verantwoordelijkheid, ieder op een eigen manier. Ze vragen iets aan de wetenschapper, ze denken mee over de concertvorm, ze delen het op de socials. Als we allemaal iets doen, kunnen we bergen bewegen.'
Meer informatie over de kaartverkoop: https://kosmosmusic.nl/speellijst/
Van de gesprekken tussen Kliphuis en de wetenschappers is een podcast gemaakt: 'Componeren of verzuipen' van NPO Luister / NTR.